Här har vi sammanställt enklare arkivuppgifter från varje kommun i länet. För att lösa uppgifterna behöver ni inte besöka arkivet. Ni kan jobba med uppgifterna i klassrummet eftersom materialet som behövs är digitaliserat och finns som nedladdningsbara PDF-filer. Uppgifterna kan antingen lösas i helklass, grupp eller enskilt.
Nykterhetsföreningar eller nykterhetsloger var föreningar som man fick vara med i om man lovade att vara nykter. I Söråker fanns det en loge som hette Vårbrytning. Öppna filen nedan för att se en del av Vårbrytnings medlemslista och svara på frågorna.
Medlemmarna i logen.pdf
Under slutet av 1930-talet slöts ett kollektivavtal mellan arbetarna och arbetsgivarna på Bröderna Melinders skofabrik i Mjällom i Kramfors kommun. Avtalen finns sparade i Beklädnadsarbetarnas förbund avd 14, sektion 3066, Mjällom:s arkiv. Öppna filen nedan för att se avtalen och svara på frågorna.
Kollektivavtal för skofabriken i Mjällom.pdf
I Örnsköldsviks hantverksförenings arkiv finns ett gammalt gesällbrev från 1886 bevarat. Det rör Olof Anton Bylund och hans hantverkskunskaper. Öppna filen nedan för att läsa gesällbrevet och svara på frågorna.
Olof Anton Bylunds gesällbrev.pdf
Idrottsföreningen Älgarna i Härnösand arrangerade en kvartersfotbollsturnering i slutet av 1940-talet. En dag lämnas det in en protest angående misstänkt fotbollsfusk! Öppna filen nedan för att läsa arkivmaterialet och svara på frågorna.
Misstänkt fotbollsfusk.pdf
För över 100 år sedan fanns det en diskussionsförening i Sollefteå som hette Upplysning. De träffades för att diskutera olika saker, bland annat vid vilken ålder kvinnan bör gifta sig. Öppna filen nedan för att läsa protokollet och svara på frågorna.
Vid hvilken ålder bör qvinnan gifta sig.pdf
Sällskapet Betaina var en systerförening till Baptistförsamlingen i Borgsjö. Det var Sällskapet Betania som ägde marken där baptistkapellet stod. Öppna filen nedan för att läsa hur det gick till när Betania fick marken och svara på frågorna.
Baptistkapellet i Borgsjö.pdf
Föreningen för spelet om Sundsvallsstrejken bildades hundra år efter den stora strejken och satte upp en pjäs om händelsen. Öpnna filen nedan för att se pjäsens affisch och svara på frågorna.
Spelet om Sundsvallsstrejken 1879.pdf
Perioden 1850 till 1920 brukar kallas De stora folkrörelsernas tid. Många människor började engagera sig i olika föreningar som verkade för bland annat rösträtt, nykterhet och religionsfrihet. I föreningarna kunde de tillsammans kämpa för att deras mål skulle bli verklighet. I det här materialet presenteras fyra berättelser från folkrörelsernas Sundsvall. Öppna filen nedan för att ta del av dem och svara på frågorna.
Folkrorelsernas-Sundsvall-Ett-pedagogiskt-material.pdf
Under de stora folkrörelsernas tid (ca 1850–1920) var det väldigt viktigt för föreningar att ha en fana eller ett standar. Med dem kunde föreningen visa att den menade allvar och fanan var ofta föreningens viktigaste ägodel. Fanor och standar har använts ända sedan kejsartidens Rom och troligtvis ännu längre. Även vikingarna använde dem. Fanor och standar används fortfarande till exempel vid 1a maj-demonstrationer och idrottsevenemang.
Fanor-och-standar-fran-Solleftea---ett-pedagogiskt-material.pdf
Sundsvall
Arkivchef Katarzyna Forsberg076-1196520
Leveranser och forskarservice076-117 87 60
Härnösand
Leveranser och ForskarserviceTorgny Kemper076-779 85 75
ArkivpedagogHelena Åberg076-119 65 33